Ergonomske metode

 

Danas pored ergonomskih principa i standarda koriste se razne metode, tehnike i alati za procenu ergonomskog rizika. SE-ERGO tim na svojim treninzima koristi REBA, RULA, MAC, KIM, NIOSH, SI, HARM, Snook, itd. Izbor metode zavisi o vrsti radnog mesta, zadacima koje se obavljaju i specifičnim potrebama procene ergonomskih rizika. 

Ergonomske metode su potrebne iz nekoliko razloga:

  1. Zaštita zdravlja i sigurnosti: Ergonomske metode pridonose zaštiti zdravlja i sigurnosti ljudi na radnom mjestu. Odnose se na dizajn radnih mesta, alata, opreme i postupaka kako bi se minimizirali rizici od povreda, bolova i drugih zdravstvenih problema. Pravilno postavljene radne površine, stolovi, ergonomski alati i ispravne tehnike dizajnirane su da smanje prekomerno naprezanje mišića, ponavljajuće pokrete i druge faktore koji mogu izazvati povrede kao što su sindrom karpalnog tunela ili bolovi u leđima.
  2. Povećanje udobnosti i zadovoljstva: Ergonomski dizajn može poboljšati udobnost korisnika. Prilagođeni radni prostori i alati osiguravaju da se telo korisnika nalazi u optimalnom položaju tijekom obavljanja aktivnosti. To smanjuje umor, napetost mišića i neugodu, a povećava produktivnost i zadovoljstvo korisnika. Osećaj udobnosti i zadovoljstva može pozitivno uticati na motivaciju, angažman i ukupno zadovoljstvo zaposlenih.
  3. Poboljšanje produktivnosti: Ergonomski dizajn može znatno povećati produktivnost i učinkovitost rada. Kada su radni uslovi i oprema prilagođeni korisnicima, smanjuje se umor i povećava koncentracija. Radnici mogu raditi brže i preciznije te smanjiti greške. Ergonomski oblikovani alati i postupci također mogu smanjiti vreme potrebno za izvođenje određenih zadataka i poboljšati celokupnu radni učinak.
  4. Prevencija dugoročnih problema: Ergonomija igra ključnu ulogu u prevenciji dugoročnih problema vezanih uz rad. Kroz pravilan ergonomski dizajn, moguće je smanjiti rizik od razvoja hroničnih zdravstvenih problema koji su posledica dugotrajne izloženosti lošim radnim uslovima. Na primer, loše držanje tela tijekom rada može dovesti do problema s kičmom ili zglobovima. Ergonomija može pomoći u održavanju zdravlja i sprečavanju povreda koje bi mogle uticati na produktivnost i kvalitet života. 



Total Pageviews

Popular Posts