Ergonomska procedura: Analiza fizičkih zahteva

 

Analiza fizičkih zahteva u sklopu ergonomske procedure je proces koji identifikuje fizičke zahteve posla (rukovanje materijalom, položaji i pokreti tela i radno okruženje) u 3 koraka:

1. Odrediti snagu, ponavljanje i nastavak pokreta u vezi sa radom, pored položaja tela i neophodnih pokreta i uslova okoline.

2. Predstaviti ergonomska i organizaciona rešenja dizajnirana da smanje fizičke zahteve neophodne za obavljanje svih osnovnih radnih funkcija posla.

3. Sprovesti rešenja za smanjenje mišićno-koštanih oboljenja, povreda na radnom mestu i za poboljšanje morala i produktivnosti na radnom mestu.

Prema Evropskoj agenciji za bezbednost i zdravlje na radu, mišićno-koštani poremećaji (MSD) su najveći pojedinačni zdravstveni rizik na radu u Evropi: tri od pet zaposlenih prijavljuju simptome mišićno-koštanog sistema. Studija koja je procenjivala efikasnost ergonomskih intervencija otkrila je da su mišićno-skeletni simptomi i poremećaji smanjeni za 57%, a odsustva usled MSD smanjena za 72%, kao rezultat mera koje poboljšavaju ergonomiju. Pomenuta studija o efikasnosti ergonomskih intervencija je zaključila da je produktivnost poboljšana za 46% kroz mere koje su poboljšale ergonomiju.

Ergonomski principi i analize se ne odnose samo na kancelarijske ili industrijske radnike, već obuhvataju skoro svako radno mesto na kome ljudi obavljaju zadatke, uključujući skladišta, prodavnice, restorane, kozmetičke salone, itd. Pokreti koji se ponavljaju, stajanje u dužem vremenskom periodu, nezgodni položaji ili nepropisno dizajnirana radna mesta a oprema može dovesti do većeg rizika od mišićno-skeletnih poremećaja.

Da bi stvorili ergonomski zdravo radno mesto, da bi povećali produktivnost i efikasnost, vlasnicima i malih preduzeća je potreban Ergonomski program i procedura za određena radna mesta.




Total Pageviews

Popular Posts