Analiza fizičkih zahteva posla

 

Analiza fizičkih zahteva posla odnosi se na procenu fizičkih aktivnosti,  uslova rada i sposobnosti koje su potrebne za obavljanje određenog posla. Ova analiza ima za cilj identifikaciju specifičnih fizičkih zahteva posla kako bi se osiguralo da zaposlenimogu sigurno i efikasno izvršavati svoje zadatke.

Faktori koji se uzimaju u obzir prilikom analize fizičkih zahteva posla su:

1. Pokretljivost: Procenjuje se koliko radnik mora biti fizički aktivan tokom radnog dana. To može uključivati hodanje, podizanje ili nošenje teških predmeta, rad u stojećem ili sedećem položaju, penjanje stepenicama ili rad na visini.

2. Snaga: Proverava se koliko snage je potrebno za obavljanje posla, kao što je podizanje teških predmeta ili manipulacija s opremom. Ovo se često izražava kao određena težina koju radnik mora podići ili premestiti.

3. Izdržljivost: Procenjuje se koliko dugo radnik mora biti u mogućnosti obavljati fizički napore bez značajnog smanjenja performansi. To može uključivati rad na dugim smenama, rad pod visokom temperaturom ili vlažnošću, ili obavljanje ponavljajućih pokreta.

4. Koordinacija i preciznost: Određeni poslovi zahtevaju visok nivo koordinacije, spretnosti ili preciznosti pokreta.

5. Radno okruženje: Procenjuju se uslovi  rada koji mogu uticati na fizičke zahteve posla. To može uključivati rad na otvorenom, rad u bučnom okruženju, rad s hemikalijama ili rad pod visokim pritiskom.

Analiza fizičkih zahteva posla važna je kako bi se osiguralo da zaposleni imaju potrebne fizičke sposobnosti za obavljanje posla. Ova analiza može pomoći u donošenju odluka o zapošljavanju, prilagođavanju radnih mesta, treningu radnika i bezbednosti na radnom mestu. Analiza fizičkih zahteva posla je korisna u prevenciji povreda na radu i poboljšanju produktivnosti i zadovoljstva radnika.




 

Total Pageviews

Popular Posts