REBA ili RULA

 

REBA i RULA su dva ergonomska alata koja se koriste za procenu rizika od povreda na radnom mestu. Oba alata pomažu u identifikaciji potencijalnog  ergonomskog rizika i pružaju smernice za poboljšanje radnih uslova.

REBA je metoda procene koja se koristi za analizu radnih položaja celog tijela. To uključuje procenu pozicije ruku, nogu, glave i leđa radnika. Cilj je identifikovati položaje tela koji mogu dovesti do prekomernog naprezanja mišića i zglobova te prepoznati mere koje se mogu preduzeti radi smanjenja rizika od mišićno-koštanih oboljenja.

S druge strane, RULA se koristi za procenu rizika povezanih s radom gornjeg dela tela, posebno ruku, ramena i vrata. Ovaj alat se koristi za analizu ponavljajućih pokreta, sila koje se primenjuju i položaja tela za vreme izvođenja određenih radnih zadataka. Na temelju rezultata procene, mogu se predložiti promene metode rada, dizajna radnog mesta ili korištenju alata kako bi se smanjio ergonomski rizik.

Korištenje REBA i RULA alata može pomoći inžinjerima i stručnjacima za BZR da identifikuju potencijalne rizike od povreda i preduzmu odgovarajuće korake za poboljšanje radnih uslova. Pravilna ergonomska procena i implementacija promena na radnom mestu smanjuje mišićno-koštana oboljenja za 60%, odsustva zbog bolovanja za 70% i povećava produktivnost oko 50%.




Total Pageviews

Popular Posts