Metoda normiranja sa dodavanjem koeficijenata

Metoda normiranja sa dodavanjem koeficijenata je pristup koji se koristi za prilagođavanje standarda vremena potrebnog za obavljanje određenog zadatka. Ovaj metod omogućava da se uzmu u obzir dodatni faktori ili varijable koje mogu uticati na vreme izvršenja zadatka, a koje se ne uzimaju u obzir kroz osnovni metod normiranja.

Osnovna ideja koja stoji iza sabiranja koeficijenata je da se pored standardnog vremena izračunatog primenom određene metode normalizacije (kao što je REFA ili MTM), dodaju ili oduzimaju dodatna vremena na osnovu posebnih okolnosti, uslova ili faktora koji se javljaju u određenim situacijama .

Primeri dodatnih faktora koji bi mogli da zahtevaju primenu koeficijenata u metodu normalizacije uključuju:

- Radno iskustvo: Radnici sa više iskustva mogu da obavljaju zadatke brže od manje iskusnih radnika. Moguće je dodati koeficijente koji prilagođavaju standardno vreme na osnovu nivoa iskustva radnika.

- Uslovi rada: Ako uslovi rada utiču na brzinu izvođenja zadatka (npr. rad na ekstremnim temperaturama, buci ili drugim nepovoljnim uslovima), mogu se dodati koeficijenti koji uzimaju u obzir ove uslove.

- Oprema i tehnologija: Različita oprema ili tehnologija mogu uticati na brzinu izvršavanja zadatka. Koeficijenti se mogu koristiti za podešavanje standardnog vremena prema vrsti opreme ili tehnologije koja je dostupna.

- Varijacije u zadatku: Ako postoji varijabilnost u zadatku (npr. različiti proizvodi, veličine ili zahtevi), koeficijenti mogu uzeti u obzir ove varijacije.

Važno je napomenuti da korišćenje koeficijenata za prilagođavanje standardnog vremena zahteva pažljivo planiranje i analizu. Neophodno je identifikovati relevantne faktore koje treba uzeti u obzir i pravilno izračunati koeficijente kako bi se obezbedila tačnost i pouzdanost normiranja.

Upotreba metode normiranja sa dodavanjem koeficijenata može biti korisna u situacijama kada osnovni metod normiranja ne uzima u obzir u potpunosti sve faktore koji utiču na vreme izvršenja zadatka/tehnološke operacije.




Vidi: Obuka normiranja

Total Pageviews

Popular Posts