Kako povećati produktivnost primenom REFA ?

 

REFA  je sistem normiranja koji se često koristi za analizu i optimizaciju radnih procesa radi povećanja produktivnosti. Ovaj metod je razvijen u Nemačkoj i koristi se širom sveta. Da biste povećali produktivnost primenom REFA normiranja, možete slediti sledeće korake:

-Identifikacija procesa: Prvo identifikujte proces koji želite da optimizujete. To može biti bilo koji proces u organizaciji, od proizvodnje do administracije.

-Analiza trenutnog stanja: Detaljno analizirajte trenutni proces. Opišite sve korake, resurse i vreme potrebno za izvođenje svakog koraka. Ovo će vam pomoći da dobijete jasnu sliku o trenutnom stanju.

-Merenje i beleženje vremena: Primena REFA normiranja uključuje precizno merenje i beleženje vremena potrebnog za svaki korak u procesu. Ovo uključuje i vreme koje zaposleni provode u pokretu, čekanju i radu.

-Razvoj standarda: Na osnovu prikupljenih podataka razvijte standarde za svaki korak u procesu. Ovi standardi treba da budu realni i ostvarivi, ali istovremeno ambiciozni kako bi podstakli produktivnost.

-Eliminisanje gubitaka: Identifikujte i eliminišite suvišne korake, nepotrebne čekanja i gubitke vremena u procesu. REFA normiranje naglašava kontinuirano unapređenje i eliminisanje otpada.

-Obuka zaposlenih: Obučite zaposlene o novim standardima i tehnikama rada. Oni treba da razumeju i prihvate promene i da budu u stanju da ih primene u svakodnevnom radu.

-Praćenje i upravljanje: Kontinuirano pratite i upravljajte primenom standarda. Održavanje standarda i praćenje performansi je ključno za održavanje produktivnosti na visokom nivou.

-Kontinuirano unapređenje: REFA normiranje podstiče kontinuirano unapređenje. Redovno analizirajte i ažurirajte standarde kako biste i dalje povećavali produktivnost.

Važno je napomenuti da primena REFA normiranja zahteva preciznost, ažuriranje i posvećenost. Ovo može rezultirati povećanom produktivnošću i smanjenjem troškova u organizaciji. Takođe može poboljšati radnu efikasnost i kvalitet proizvoda ili usluga.



Total Pageviews

Popular Posts