RAPP metoda

 

RAPP metoda se koristi za procenu rizika od povlačenja i guranja tereta, koji su uobičajeni zadaci u različitim industrijama. Ova metoda može pomoći u proceni rizika od povreda i bolova povezanih sa ovim aktivnostima.

Cilj primene ove metode  da ergonomski tim identifikuje faktore rizika, proceni stepen izloženosti radnika ovim faktorima i sprovede mera koje će smanjiti rizik od povrede. RAPP pristup može uključiti analizu različitih varijabli kao što su težina tereta, visina podizanja, udaljenost od tela i drugi relevantni parametri.

Metoda se koristi da bi se osiguralo da se zadaci povezani sa guranjem i povlačenjem tereta izvode na način koji minimizira rizik od povrede radnika. U zavisnosti od industrije i vrste posla, metoda RAPP može biti deo sveobuhvatnog Ergonomskog programa kompanije za smanjenje rizika i za poboljšanje uslova rada. 

Po potrebi može se kombinovati sa MAC alatom za procenu rizika ručnog rukovanja teretom i/ili NIOSH jednačinom za procenu rizika pri podizanju tereta.



Total Pageviews

Popular Posts