Ergonomska analiza mišićno-skeletnih poremećaja

Ergonomska analiza mišićno-skeletnih poremećaja se odnosi na proučavanje uslova rada kako bi se identifikovali faktori koji mogu doprineti problemima vezanim za mišićno-skeletni sistem radnika. Ova analiza može pomoći u identifikaciji ergonomskih rizika i dizajniranju radnih mesta kako bi se smanjila učestalost mišićno-skeletnih stanja, kao što su bol u leđima, vratu, ramenima, rukama i drugim delovima tela. Neki od koraka u ergonomskoj analizi mišićno-skeletnih bolesti:

  • Identifikacija radnih zadataka: Odrediti koje radne zadatke radnici obavljaju u toku radnog dana. Usredsredite se na zadatke koji uključuju pokrete koji se ponavljaju, dugotrajno stajanje ili sedenje, podizanje teških tereta i druge aktivnosti koje mogu opteretiti mišićno-skeletni sistem.
  • Proučavanje radnog okruženja: Ispitajte radno okruženje da biste utvrdili da li su radne površine pravilno podešene i opremljene ergonomski ispravnim alatima i uređajima. Proverite osvetljenje, temperaturu, vlažnost i druge faktore životne sredine koji mogu uticati na radnike.
  • Analiza radnih mesta: Posmatrajte radnike dok obavljaju svoje zadatke i procenjujte njihove radne pozicije. Identifikujte neprijatne i nepravilne položaje koji mogu doprineti naprezanju mišića i zglobova, korišćenjem adekvatnih ergonomskih metoda i alata.
  • Praćenje ponavljajućih pokreta: Analizirati radne zadatke koji uključuju ponavljajuće pokrete, kao i trajanje i učestalost tih pokreta. Identifikujte moguće izvore stresa na mišićno-skeletni sistem povezan sa pokretima koji se ponavljaju.
  • Procena opterećenja: Ako radnici podižu ili nose teške terete, procenite metode podizanja tereta i uverite se da se koriste odgovarajuće tehnike.
  • Saradnja sa radnicima: Razgovarajte sa radnicima o njihovim iskustvima, pritužbama i problemima vezanim za uslove rada. Radnici mogu pružiti vredne informacije o tome gde osećaju stres i nelagodu dok obavljaju svoje zadatke.
  • Pratite medicinsku dokumentaciju: Proučite medicinsku dokumentaciju u vezi mišićno-skeletnim poremećajima radnika da biste identifikovali obrasce ili uobičajene probleme.

Nakon ergonomske analize mogu se predložiti prilagođavanja radnog mesta, promene u organizaciji rada ili uvođenje ergonomski prilagođenih alata za smanjenje rizika od mišićno-skeletnih oboljenja. Važno je redovno pratiti efekte ovih promena i prilagođavati ih po potrebi.



Ako je Vašem timu potreban Ergonomski program i obuka kontaktirajte SE-ERGO tim.

Total Pageviews

Popular Posts