Da li je pored Ergonomskog tima potreban i Ergonomski komitet?

 

Postojanje  Ergonomskog tima i Ergonomskog komiteta može biti vrlo korisno za kompaniju jer oba tela igraju komplementarne uloge u unapređenju ergonomskih uslova na radnom mestu.

1. Različiti fokusi i uloge

  • Ergonomski tim: Fokusira se na praktične, operativne zadatke kao što su identifikacija ergonomskih problema, prilagođavanje opreme, obuka zaposlenih i implementacija konkretnih rešenja.
  • Ergonomski komitet: Ima stratešku ulogu, bavi se donošenjem politika, praćenjem i evaluacijom ukupne ergonomije u organizaciji, te pružanjem saveta menadžmentu.

2. Kombinacija strateškog i operativnog pristupa

  • Strateški pristup: Ergonomski komitet može kreirati dugoročne planove, politike i procedure koje će osigurati održivost ergonomskih poboljšanja.
  • Operativni pristup: Ergonomski tim može brzo reagovati na trenutne potrebe i implementirati praktična rešenja na terenu.

3. Bolja koordinacija i komunikacija

  • Interdisciplinarnost: Ergonomski komitet često uključuje predstavnike različitih odeljenja i hijerarhijskih nivoa, što omogućava bolje razumevanje i koordinaciju između različitih delova organizacije.
  • Specijalizovana ekspertiza: Dobro obučen Ergonomski tim može pružiti tehničku ekspertizu i detaljne analize koje podržavaju odluke komiteta.

4. Sveobuhvatan pristup ergonomiji

  • Sveobuhvatnost: Kombinacijom rada komiteta i tima pokrivaju se svi aspekti ergonomije, od strateškog planiranja do praktične implementacije.
  • Kontinuitet i doslednost: Ergonomski komitet osigurava da se ergonomija tretira kao kontinuirani proces sa stalnim unapređenjima, dok tim osigurava doslednu implementaciju tih unapređenja.

5. Povećana efikasnost i efektivnost

  • Efikasnost: Tim može brzo reagovati na identifikovane probleme i sprovesti intervencije, dok komitet može osigurati da se ti problemi sistematski rešavaju u skladu sa širim ciljevima organizacije.
  • Efektivnost: Kombinacija timskog rada i komitetskog nadzora omogućava da se sva rešenja i politike prilagođavaju stvarnim potrebama i pratećim rezultatima.

Manji ili manje složeni sistemi mogu funkcionisati sa samo jednim od ova dva tela, većina organizacija će imati koristi od postojanja oba, jer im to omogućava sveobuhvatan i sistematski pristup ergonomiji. Dok Ergonomski komitet ima više stratešku i savetodavnu ulogu, fokusirajući se na dugoročne ciljeve i politike, Ergonomski tim je više praktično orijentisan, fokusiran na konkretne intervencije i tehnička rešenja za poboljšanje ergonomije u svakodnevnom radu. Oba tela su komplementarna i zajednički doprinose sveobuhvatnom unapređenju ergonomskih uslova u organizaciji.









Total Pageviews

Popular Posts