Ergonomski rizici u bankarskom sektoru

 

Ergonomski rizici u bankarskom sektoru mogu biti ozbiljni jer zaposleni u ovom sektoru provode veći deo radnog dana za računarima i obavljajući zadatke koji zahtevaju dugotrajno sedenje i ponavljanje istih pokreta. Klasični ergonomski rizici koji su česti u bankarskom sektoru su:

  1. Sindrom karpalnog tunela: Dugotrajno korišćenje tastature i miša može izazvati sindrom karpalnog tunela, koji karakteriše bol i utrnulost u rukama i ručnim zglobovima.
  2. Bol u leđima i vratu: Sedentaran radni stil i loša ergonomija stolice i radnog stola mogu izazvati bol u leđima, vratu i ramenima.
  3. Naprezanje očiju: Dugotrajno gledanje u ekran računara bez odgovarajuće pauze može izazvati zamor očiju, suvoću i glavobolje.
  4. Povrede mišića i zglobova: Ponavljanje istih pokreta tokom dugog vremenskog perioda može dovesti do povreda mišića i zglobova, kao što su tendinitis ili tenosinovitis.
  5. Loša postura: Loše držanje tela tokom rada može dovesti do problema sa kičmom i zglobovima.
  6. Stres i mentalni zamor: Dugotrajni radni sati, visoki nivoi stresa i konstantno suočavanje sa finansijskim transakcijama mogu izazvati mentalni zamor i stres.
  7. Monotoni zadaci: Bankarske aktivnosti često uključuju ponavljajuće zadatke, što može dovesti do dosade i smanjenja produktivnosti.

Smanjenje ergonomskih rizika ne samo da može poboljšati dobrobit zaposlenih, već može i povećati produktivnost i smanjiti troškove kompanije kroz smanjenje bolovanja i povreda.


Pozovite nas za Ergonomski program i obuku zaposlenih 

Total Pageviews

Popular Posts