Kako odabrati ergonomsku metodu: RULA ili HARM

 

Izbor između ergonomskih metoda kao što su RULA  i HARM zavisi od specifičnih potreba vašeg zadatka i konteksta u kojem se primenjuju. Ove dve metode se koriste za analizu i procenu rizika vezanih za ergonomiju na radnom mestu, ali se razlikuju po pristupu i primeni. Evo nekoliko ključnih faktora koje treba uzeti u obzir kada birate između metoda RULA i HARM:

- Vrsta zadatka i aktivnosti: RULA je često korisna za analizu radnih aktivnosti koje uključuju ponavljajuće pokrete gornjih udova, kao što su podizanje, rotacija i podizanje. S druge strane, HARM se često koristi za šire procene rizika na radnom mestu, uključujući ergonomske faktore kao i druge opasnosti.

- Detalj analize: RULA je brza metoda koja se obično koristi za brze procene i identifikaciju visokih rizika. HARM je sveobuhvatniji i može se koristiti za dublje analize, uključujući identifikaciju različitih vrsta rizika i mera za upravljanje njima.

- Specifični ciljevi: Razmislite o svojim ciljevima. Ako trebate brzo da identifikujete visoke rizike i date prioritet intervencijama, RULA može biti prikladan. S druge strane, ako vam je potrebna detaljna analiza rizika sa ciljem dugoročnog poboljšanja ergonomske sigurnosti, HARM bi mogao biti bolji izbor.

- Obuka i iskustvo: Vaša sposobnost da koristite određenu metodu može zavisiti od vašeg nivoa obuke i iskustva. RULA se obično smatra lakšim za upotrebu, dok HARM može zahtevati više stručnosti.

- Složenost radnog okruženja: Ako je radno okruženje veoma složeno, sa mnogo različitih faktora rizika i interakcija, HARM može pružiti bolji okvir za analizu.

 Ponekad se mogu koristiti obe metode kako bi se osigurala sveobuhvatna analiza ergonomskih rizika i njihovo efikasno upravljanje. Važno je razumeti prednosti i ograničenja svake metode da biste napravili dobar izbor.



Sve o  Ergonomskim analizama naučite na SE-ERGO In-house seminarima.

Total Pageviews

Popular Posts