Kako povećati produktivnost primenom MTM normiranjem?

 

MTM je pristup normiranju koji se koristi za analizu i poboljšanje radnih procesa. Koraci koje možete preduzeti kako biste povećali produktivnost primenom MTM normiranja:

  • Identifikacija aktivnosti: Identifikujte sve aktivnosti u procesu koje želite normirati. To mogu biti fizički pokreti, radne operacije, transport ili čekanje.
  • Analiza pokreta: Detaljno analizirajte svaki pokret koji je uključen u izvođenje aktivnosti. MTM se fokusira na eliminisanje nepotrebnih pokreta i optimizaciju onih koji su neophodni.
  • Primena MTM elemenata: Primena MTM elemenata za merenje vremena potrebnog za svaki pojedinačni pokret. Ovi elementi omogućavaju precizno merenje i normiranje vremena koje je potrebno za izvođenje svake aktivnosti.
  • Analiza i optimizacija vremena: Analizirajte rezultate merenja i identifikujte mogućnosti za optimizaciju vremena. Fokusirajte se na smanjenje nepotrebnih zastoja, pokreta i operacija.
  • Razvoj standarda: Razvijte standarde na osnovu optimizovanih vremena za svaku aktivnost. Ovi standardi treba da budu realni i ostvarivi, ali istovremeno ambiciozni kako bi podstakli povećanje produktivnosti.
  • Implementacija standarda: Implementirajte nove standarde u radni proces. Obučite zaposlene o promenama i pružite im podršku u prilagođavanju novim metodama rada.
  • Praćenje i kontrola: Kontinuirano pratite izvršenje prema postavljenim standardima. Identifikujte i rešavajte eventualne probleme ili odstupanja od standarda.
  • Kontinuirano unapređenje: MTM normiranje podstiče kontinuirano unapređenje. Redovno revidirajte i ažurirajte standarde kako biste pratili promene u procesu i održali visok nivo produktivnosti.

MTM normiranje se posebno fokusira na analizu i optimizaciju pokreta, čime se smanjuje gubitak vremena i povećava efikasnost. Implementacija ovog pristupa može rezultirati bržim izvršavanjem zadataka, smanjenjem umora zaposlenih i poboljšanjem kvaliteta rada. Važno je da se održava kontinuirana pažnja ka unapređenju kako bi se dugoročno održala i povećala produktivnost.

 


Total Pageviews

Popular Posts