Kako izabrati između REFA i MTM normiranja?


REFA  i MTM su dve metode normiranja rada koje se koriste za određivanje standarda vremena potrebnog za obavljanje određenog zadatka. Izbor između REFA i MTM standardizacije zavisi od specifičnih potreba i uslova vaše organizacije:

  • Metodologija: REFA koristi subjektivne i deskriptivne metode za analizu posla, dok MTM koristi objektivne i kvantitativne metode. Ako više volite detaljnu analizu koraka u zadatku i precizno vreme, MTM bi mogao biti bolji izbor. S druge strane, ako koristite deskriptivnu analizu poslovnih zadataka  ili tehnoloških operacija koja može biti korisna u kontekstu organizacionog razvoja, REFA bi mogao biti prikladniji.
  • Složenost zadataka: MTM se često koristi za normiranje složenih i ponavljajućih zadataka, posebno u proizvodnom okruženju. Ako imate zadatke sa velikom varijacijom i složenošću, MTM može pružiti bolje rezultate. S druge strane, REFA se može koristiti za različite vrste zadataka i poslovnih procesa.
  • Primena: Razmotrite svrhu benčmarkinga i kako će se rezultati koristiti u vašoj organizaciji. Ako želite da postignete preciznu kvantifikaciju radnog vremena za aplikacije u upravljanju produktivnošću, zaradama ili raspodeli zadataka, MTM može biti korisniji. Ako želite da poboljšate organizacione procese, obuku zaposlenih ili prilagođavanje na radnom mestu, REFA vam može pružiti više korisnih informacija.
  • Stručnost i obuka: Neophodna je obuka za korišćenje jedne ili druge metode. REFA je pristupačnija za učenje i može se lakše primeniti.

SE-ERGO  uzima u obzir specifične potrebe i uslove vaše  kompanije kako biste odabrali metod koji najbolje odgovara vašim ciljevima. U nekim slučajevima je čak moguće kombinovati i prilagoditi metode prema potrebama vašeg specifičnog zadatka ili situacije.

Zatražite  konsultaciju, ponudu za In-house Seminar ili audit na mejl agencijaseergo@gmail.com






Total Pageviews

Popular Posts