Za i protiv: primena ergonomske KIM metode

KIM metoda  je pristup ergonomskoj proceni rizika pri radu, koji se koristi za identifikaciju i ocenu rizika od povreda mišićno-koštanog sistema, posebno kada su u pitanju fizički napori kao što su podizanje, nošenje, povlačenje i guranje tereta. Metodu je  razvio nemački institut za bezbednost i zdravlje na radu 2019. godine sa ciljem da dokumentuju glavne indikatore fizičkog opterećenja što je lakše moguće, da korelacije budu jasne za korisnika i omoguće grubu procenu verovatnoće fizičkog preopterećenja. Metoda se sastoji od 6 alata za procenu i projektovanje fizičkog opterećenja:

  • pri ručnom podizanju, držanju i nošenju tereta (KIM-LHC)
  • pri ručnom guranju i vučenju tereta (KIM-PP)
  • tokom operacija ručnog rukovanja (KIM-MHO)
  • snage celog tela (KIM-BF)
  • pri nezgodnim položajima tela (KIM-ABP)
  • pokreta tela (KIM-BM)

Prednosti KIM metode:

  1. Jednostavnost primene - KIM metoda koristi jednostavne kriterijume za ocenu fizičkih opterećenja, omogućavajući brzu procenu rizika.
  2. Fokus na prevenciju povreda - Metoda pomaže u identifikaciji i smanjenju rizika od povreda mišićno-koštanog sistema.
  3. Standardizacija procene - KIM metoda koristi jasne parametre koji omogućavaju doslednost u procenama među različitim proceniteljima i radnim mestima.
  4. Racionalizacija prilagođavanja radnog mesta - Omogućava poslodavcima i ergonomskoj službi da brzo identifikuju oblasti gde su potrebne promene i adaptacije.

Nedostaci KIM metode:

  1. Ograničen obuhvat rizika - KIM metoda nije pogodna za sve vrste rizika, jer se fokusira na fizičko opterećenje i može prevideti druge vrste opterećenja (kao što su psihosocijalni faktori).
  2. Subjektivnost procene - Iako je metod standardizovan, rezultati procene mogu varirati u zavisnosti od procenitelja, što može dovesti do subjektivnih zaključaka.
  3. Površna procena kompleksnijih radnih zadataka - Metoda je pogodnija za jednostavnije radne zadatke i može biti nedovoljno detaljna za kompleksnije poslove.
  4. Ograničena prilagodljivost specifičnim industrijama - Nije univerzalno primenljiva na sve industrije i radna mesta, jer nije prilagođena specifičnostima svakog radnog mesta.

KIM metoda je efikasan alat za inicijalnu procenu fizičkih opterećenja i može biti korisna za brze procene rizika, ali može zahtevati dopunske analize i metode kako bi se dobila sveobuhvatna slika ergonomskih rizika na radnom mestu.



Total Pageviews

Popular Posts