Ergonomski saveti - na letovanju


Vreme je odmora… uživajte ali obratite pažnju na vaše zdravlje. Bolovi u leđima su toliko učestale u današnje vreme da gotovo 90 % osoba oseća bolove u leđima u akutnom ili hroničnom obliku.

Nekoliko ergonomskih saveta za prijatniji odmor:
Plivanje je vrsta rekreacije koja ima izuzetno pozitivne učinak na zdravlje (kardiovaskularni sistem, zglobove, smanjuje stres…). Otpor vode koji je 10 do 15 puta veći od otpora vazduha i  dodatno pojačava učinak plivanja i jačanja mišića. Za osobe koje imaju problema u lumbalnom delu leđa savet da izbegavaju ovaj prsni stil plivanja, ali ako je to jedina tehnika kojom vladaju, tada treba spustiti noge i donji deo tela dublje u vodu, tako da ono bude u skoro vertikalnom položaju u odnosu na njenu površinu, a pojačati rad ruku kako telo ne bi tonulo.


Kraul stil takođe opterećuje donji deo leda, a kod osoba s bolnim vratnim delom kičme, česte rotacije u stranu prilikom uzimanja vazduha takođe mogu izazvati bol.
Leđno plivanja najmanje opterećuje kičmu, iako i ovde treba biti oprezan jer prilikom rotacije trupa kod zaveslaja rukama može doći do preopterećenja, naročito ako su u pitanju ozbiljne deformacije. Zato treba plivati lagano i nikako ne praviti nagle pokrete.

Idealna temperature vode je iznad 24°C.

   -  Obuća kao japanke i baletanke leti je jako štetna za leđa, idealna obuća za žene je peta od 3-4 cm, za muškarce đon visine 2 cm.
   - Pri dolasku na plažu pre plivanja obrisati leđa peškirom (znoj).
   - Pri  izlasku  iz vode promeniti mokar kupaći kostim.
   - Kod dužih vožnji automobilom napraviti pauzu od bar 1minut svakih 90 minuta.
   -   Pijte dosta vode i zdravo se hranite!






Total Pageviews

Popular Posts